torstai 27. huhtikuuta 2017

Kansallisen Veteraanipäivää juhlistettiin Lapissa monin eri tavoin

Kansallista Veteraanipäivää vietettiin Suomessa 31. kerran. Kansallisen Veteraanipäivän ajankohta 27.4. määräytyy Lapin Sodan päättymispäivän mukaan. Tuona päivänä viimeiset saksalaiset poistuivat Lapista käsivarren kautta.

Lapissa kunnioitettiin veteraaneja useissa kunnissa monin eri tavoin. Ehkä yksi mieleenpainuvimmista on varmaan kolmen valtakunnan rajalla järjestettävä tilaisuus, joka on perinteinen tapahtuma ja jossa oli tänäkin vuonna Lapin Sotilassoittokuntakin mukana.
Lipunnosto kolmen valtakunnan rajapyykillä v2016, kuva Kari Broström
Rovaniemellä Veteraanipäivää juhlistettiin perinteisin menoin. Päivä alkoi Someroharjulla lipunnostolla. Jumalanpalvelus järjestettiin Rovaniemen kauniissa kirkossa. Jumalanpalveluksessa Lapin Sotaveteraanipiirin kunniajäsen Jorma Savukoski luki päivän tekstin, eikä siihen paperia tarvittu.
Rovaniemen kirkon alttaritaulu, kuva Yrjö Säkkinen
Jumalanpalveluksen jälkeen siirryttiin laskemaan seppeleet Talvi- ja Jatkosodan muistomerkille sekä Vapaussodan muistomerkille.
Valmiina seppeleenlaskuun Talvi- ja Jatkosodan muistomerkillä, kuva Yrjö Säkkinen
Päivän pääjuhla vietettiin kulttuurikeskus Korundissa. Ohjelma oli todella vaikuttava. Puheissa korostettiin veteraanien osuutta Suomen yhteiskunnan kehittymisessä nykyiselle tasolle, joka monin eri mittarein mitattuna on yksi maailman korkeimmista. Useampikin puhuja esitti aiheellisesti kysymyksen, missä tilanteessa ja minkälainen Suomi olisikaan, jos veteraanit eivät olisi tehneet niitä urotekoja niin sodassa kuin jälleenrakentamisessakin.
Monin eri sanankääntein kiitettiin veteraaneja ja koko veteraanisukupolvea ja muistutettiin nykyisten sukupolvien velvollisuudesta jatkaa veteraanien viitoittamaa tietä yhteiskunnan kehittämisessä.

Juhlapuheen piti tällä kertaa Hovioikeuden presidentti Marianne Wagner-Prenner ja hän toi esille Suomen turvallisuustilanteen ja korosti Suomen hallituksen panostaneen turvallisuuden lisäämiseksi mm. lisärahoituksella niin poliisin kuin puolustusvoimien toimintaan. Hän toi esille myös Suomen yhteiskunnan kansainvälisen menestymisen monilla eri mittareilla mitattuna. Suomen kehittymisestä perässä hiihtäjästä eturivin kulkijaksi voimme kiittää veteraaneja ja veteraanisukupolvea.

Juhlapuhujana Hovioikeuden presidentti Marianne Wagner-Prenner, kuva Yrjö Säkkinen
Nykyisen presidentin aloitteesta on viimeisen kolmen vuoden aikana palkittu runsaasti veteraaneja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan mitalilla. Juhlissa eri puolilla Lappia palkittiin yhteensä 24 Lapin Sotaveteraaniyhdistysten veteraanijäsentä. Kaiken kaikkiaan SVR M1 -mitaleita myönnettiin Lappiin noin 40 kpl. Valitettavasti kaikki eivät jaksaneet osallistua tilaisuuteen.

SVR M1 -ansiomitalien saajia Korundissa, kuva Yrjö Säkkinen
 Päiväjuhlan ohjelma oli monipuolinen ja todella laadukas. Sen takasi mm. Lapin Kamariorkesteri, joka ilahdutti ja yllätti suomalaisella tunnelmoinnillaan. Siinä orkesteri esitti tuttuja suomalaisia sävelmiä, mm. "Säkkijärven polkan" sekä "Akselin ja Elinan häävalssin" kamariorkesterille sovitettuna.

Toinen musiikillinen huippukohta oli 10-vuotiaan harpistin Toivo Tervaskannon säveltämä ja hänen itsensä esittämä "Sotilaan rauha". Aplodit esityksen jälkeen olivat korvia huumaavat.

Takuuvarma ohjelmanumero juhlissamme on ollut Jorma Savukosken esittämä runo. Tällä kertaa hän tulkitsi unohtumattomalla tavallaan Yrjö Jylhän runon "Vaienneet voittajat".
Veteraanitilaisuuksissa on perinteisesti esitetty myös veteraanien ja veteraanien ystävien ehdoton suosikki, "Veteraanin iltahuuto". Tällä kertaa sen esitti Lapin Lauluveikot solistinaan Simo Niemelä.

Juhlapäivän tilaisuudet sujuivat mallikkaasti ja veteraanit kiittävät Rovaniemen kaupunkia, Rovaniemen Seurakuntaa, Puolustusvoimia sekä Veteraani- ja opiskelijajärjestöjä upeasta päivästä ja sen ohjelmasta.