keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Seppeletalkoot Lapissa

Hämeenlinnassa ideoidut ja sieltä alkaneet Havuseppeletalkoot ovat tulleet myös pohjoiseen Suomeen Lapin alueellekin. Rovaniemellä floristiksi opiskeleva Leena Ilvesluoto yhdessä Lumikukka-kaupan yrittäjänä toimivan tyttärensä Anni Ilvesluodon kanssa ideoivat talkootapahtuman myös Rovaniemelle. Leena otti yhteyden Lapin Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtajaan ja yhdessä asiaa kehiteltiin ja päätettiin koetulosten perusteella toteuttaa haastava hanke, 690 käsin tehtyä havuseppelettä jokaiselle Rovaniemen sankarihautausmaan sekä Auttin ja Viirin sankarihautausmaiden sankarihaudoille.

Leena Ilvesluoto

Anni Ilvesluoto

Myös Ranualla on käynnistynyt vastaava projekti ja talkoolaiset ovat valmistaneet seppeleitä Ranuan sankarihautausmaalle.

Hanke tuntui todella rohkealta, mutta koska Lapissa ollaan haasteita pelätty! Pienen harjoittelun jälkeen toteutimme ensimmäiset isommat talkoot Rantsun koululla, koulun liikuntasalissa. Odotukset olivat varovaisen toiveikkaita, jospa saisimme muutamia kymmeniä talkoolaisia ja 100 seppelettä tehdyksi.
Kaunis opaste talkoisiin

Ovet avattiin jännittyneinä hiukan ennen klo 18.00, joka oli talkoiden aloittamisajankohta. Yllätys oli suuri, sillä parkkipaikka oli jo täynnä autoja ja sieltä rynnisti iso joukko talkoolaisia työkalut ja osalla omat havutkin mukana kohti työtilaa. Illan mittaan talkoolaisia oli runsaat 90 ja aplodit olivat valtavat, kun saimme kuulla, että seppeleitä saatiin valmistetuksi peräti 215 kpl. Aivan huikea suoritus! Koulun rehtori oli itsekin tosi aktiivisesti mukana talkoissa ja siivosi itse viimeiset roskat salin lattialta, suuri kiitos rehtorille ja Rantsun koululle.

Rantsun koulun liikuntasali 25.10.2017

Seuraavalla viikolla kokoonnuttiin Lapin maakuntakirjaston alakertaan, paikkaan missä meillä oli Suomen Sotaveteraaniliiton 60v juhlan valokuvanäyttely. Siellä tilat olivat hiukan ahtaammat ja kun talkootkin olivat päiväsaikaan, klo 15 – 18, oli talkoolaisiakin hiukan vähemmän. Siitä huolimatta valmistettiin runsaat 80 seppelettä. Kirjaston henkilökunta suhtautui todella myötämielisesti tapahtumaan ja uteliasta kirjaston asiakaskuntaa kävi seuraamassa talkoiden tapahtumia kymmenittäin.

Kolmannet talkoot toteutettiin entisen Rovaniemen maalaiskunnan valtuustosalissa eli Tiroli-salissa ilta-aikaan klo 18-21. Ja jälleen koimme positiivisen yllätyksen, Viisi minuuttia yli kuuden illalla salissa oli jo 60 talkoolaista ja 10 minuuttia myöhemmin jo 85. Tilat kävivät jo ahtaaksi, mutta sopu antoi sijaa ja kun vielä 4H-yhdistys oli paikalla ja tarjosi juhlapäivänsä kunniaksi kahvit sekä möi herkullisia leivoksia, niin mikäpä siellä oli ollessa ja askarrella. Tällä kertaa kävikin sitten niin, että havut loppuivat kesken iltaa, mutta siitä huolimatta saimme valmiiksi 123 havuseppelettä. Aivan käsittämätöntä on kansalaisten talkooinnostus ollut!

Tiroli-sali 7.11.2017

Ja heti seuraavana päivänä, eli keskiviikkona 8.11.2017 Vanttausjärven ja lähialueiden aktiiviset kansalaiset olivat päättäneet tehdä omalle alueelleen eli Viirin ja Auttin sankarihaudoille itse seppeleet. Niinpä ideamme äiti ja primus motor Leena Ilvesluoto suuntasi kohti Vanttausjärven vanhaa koulua, nykyistä kylätaloa kohti jo aamusta ja klo 10:stä alkaen talolla talkoiltiin yhteensä noin 90 havuseppelettä. Jälleen osoitus siitä kuinka aidot ideat tuottavat paljon hyvää. 

Lisäksi yksityiset henkilöt ovat valmistaneet seppeleitä  kotonaan ja toimittaneet niitä talkoiden vetäjille.

Ja aivan kuten tämän Suomen juhlavuoden teemakin on ”Suomi 100 – yhdessä”, sitä yhteistoimintaa ja -halua löytyy, kun vain löydetään se yhteinen, hyvä syy tehdä jotain.

Olemme tehneet todella uskomattoman suorituksen ja saaneet tavoitteemme täyteen!
Tavoitteenamme on siis valmistaa yhteensä 690 havuseppelettä ja viimeiset talkoot toteutetaan 13.11.2017 klo 15-18 Lapin maakuntakirjaston alakerrassa, jossa on tavoitteena tehdä ns. särkymävara eli muutamia kymmeniä seppeleitä siltä varalta, jos jokunen seppele olisi hajonnut kuljetuksen aikana.

Suuret kiitokset kaikille talkoolaisille ja etenkin idean käynnistäjille Leena Ilvesluodolle ja Anni Ilvesluodolle. Ja ilman tukijoita tällaisen työn suorittaminen ei olisi ollut mahdollista, siispä suuret kiitokset myös Kukkakauppa Lumikukalle, josta tieto ja taito seppeleiden tekemiseen saatiin, Puolustusvoimille kalusto- ja miehistötuesta, K-raudalle, joka lahjoitti tarvittavat sidontalangat, Rakennusliike Korteniemelle, joka lahjoitti tarvitsemamme puutavaran sekä kaikille yhteistoimintakumppaneille, jotka olivat kukin omalla panoksellaan mukana Suomi100 -merkeissä talkoilemassa kanssamme.