keskiviikko 10. tammikuuta 2018

SUOMI100 – YHDESSÄ, TOIMINNALLINEN VUOSI MYÖS LAPIN SOTAVETERAANIPIIRILLE

Vuoden 2017 alkaessa emme vielä osanneet arvatakaan mitä kaikkea alkanut vuosi toisi tullessaan meidänkin toimintaamme. Tapahtumien monipuolisuus ja monimuotoisuus yllätti meidät positiivisesti.

Olimme suunnitelleet vuoden ajalle tavanomaiset runsaat 20 erilaista tilaisuutta sekä muutamia osallistumisia muiden järjestämiin tapahtumiin, mutta vuoden loppuessa voimme todeta tapahtumia olleen lähes 30 sekä osallistumisia monin verroin enemmän kuin arvioimme. Kaikesta selvisimme kuitenkin vallan mainiosti ja voidaan todeta, että sotaveteraanimme saivat ansioidensa mukaisesti runsaasti virikkeitä ja mahdollisuuksia osallistua sekä ennen kaikkea huomattavan lisäyksen valtiovallan toimesta kotiin vietäviin palveluihin. Suomi100 -juhlavuosi oli arvoisensa niin Sotaveteraaneille kuin meille veteraanien parissa työskentelevillekin.

Alkuvuoden aikana saimme toteutetuksi Lapin Sotaveteraanipiirille nämä omat verkkosivut ja ne ovat osoittautuneet verrattoman hyviksi ja hyödyllisiksi monessakin mielessä.

Vuosi alkoi meidän kannalta hiukan yllättäen Villasukat Veteraaneille -projektin ottaessa meihin yhteyttä ja saimme sovituksi meidän roolimme tässä Veteraanien kannalta huikaisevan hyvässä projektissa. Otimme vastaan Lapin alueella kudottuja villasukkia ja jaoimme niitä edelleen yhdistyksille ja kuntien veteraanityötä tekeville sekä vapaaehtoisille jakajille. Kauttamme kulki kaiken kaikkiaan noin 1350 paria vapaaehtoisten kutomia villasukkia ja ne ovat päätyneet Veteraanien jalkoja lämmittämään. Kiitokset kaikille vapaaehtoisille kutojille ja jakajille upeasta työstä ja sitoutumisesta siihen.
Villasukat Veteraaneille.


Kansallista Veteraanipäivää juhlittiin viimeistä kertaa valtakunnallisesti ja juhla vietettiin Lahdessa 27.4.2017 ja Lapistakin oli osallistujia tilaisuudessa. Myös paikallisesti Lapissa juhlaa vietettiin perinteisin menoin.

Kevään aikana otti meihin yhteyttä meille aiemmin tuntematon yhdistys, Bikers for Veterans, joka oli meidän löytänyt verkkosivujemme avulla. He tiedustelivat halukkuutta ottaa tänä vuonna vastaan heidän yhdistyksensä lahjoitus Lapin alueen veteraaneille. Olimme todella yllättyneitä ja ilahtuneita saamastamme huomionosoituksesta ja vastasimme totta kai myöntävästi. Ja niinpä 7.7.2017 saimme kunnian vastaanottaa Rovaniemellä Vartiosaaressa pidetyssä tilaisuudessa Bikers for Veterans -yhdistyksen huomattavan rahalahjoituksen. Ja tätä lahjoitusta saatoimme hyödyntää Veteraanien osallistumisiin eri tilaisuuksiin ympäri Suomea.

Lahjoituksen vastaanotto Vartiosaaressa.
Seutukunnallisia kirkkopäiviä vietettiin Lapin alueella kolmet, Kemijärvellä, Matarengissä / Ylitorniolla sekä Sodankylässä. Kukin tapahtuma veti osallistujia ympäri Lappia mukavasti. Nämä seutukunnalliset kirkkopäivät olivat, mikäli pitäydytään aiemmin sovitussa suunnitelmassa. Jatkossa voisi olla paikkakunnittain pidettäviä tapahtumia.

Viimeisen kerran toteutettiin myös Pohjois-Suomen alueellakin jo vuosikymmeniä jatkunut Rosvopaistitapahtuma. Tällä kertaa se toteutettiin Kempeleessä ja samassa yhteydessä neljän pohjoisen piirin toimijat kokoontuivat suunnittelemaan tulevia vuosia.

Suomen juhlavuonna oli myös Suomen Sotaveteraaniliiton 60v juhlavuosi ja sitä juhlittiin upeasti noin tuhannen hengen voimin Helsingissä Messukeskuksessa 29.9.2017 Tasavallan Presidentin ja hänen puolisonsa kunnioittaessa läsnäolollaan tilaisuutta. Lappilaisia Sotaveteraaneja saimme tilaisuuteen mukaan peräti kuusi, joka on matkan pituuden ja raskauden huomioiden erinomainen saavutus. Lisäksi mukana oli Lapista muutamia aktiivitoimijoita. Samaan juhlaan liittyi myös kaikille Sotaveteraaneille jaettava Tasavallan Presidentin ja hänen puolisonsa allekirjoittama kiitoskirje sekä Pandan lahjoittama suklaarasia. Nämä toimitettiin kaikille Lapin alueen runsaalle viidellesadalle Sotaveteraanille pääsääntöisesti henkilökohtaisesti tapaamalla yhdistyksien toimesta. Yhdistykset toteuttivat myös seppeleenlaskun kunkin kunnan sankarihaudoille yhdessä paikallisten järjestöjen ja koulujen kanssa.

SVL 60v pääjuhla Messukeskuksessa
Pelkosenniemen juhlan seppeeleenlasku.

Vuoden aikana toteutettiin myös perinteiset Sotiemme Veteraanit -keräys Veteraanivastuun johdolla ja Puolustusvoimien erinomaisella tuella. Lapin alueella tulos oli erinomainen huolimatta pienestä laskusta edellisvuoteen verrattuna.

Itsenäisyyspäivän tapahtumiin liittyi jälleen mukavia yllätyksiä meille. Saimme kyselyn paikalliselta yrittäjältä ja hänen äidiltään olisimmeko kiinnostuneita Seppeltalkoista. Tavoitteena olisi siis talkoilla havuseppeleitä Rovaniemen sankarihautausmaalle jokaiselle haudalle, siis yhteensä noin 690 kpl. Ilahduimme hankkeesta ja lähdimme riemumielin taustaorganisaatioksi tälle projektille. Talkoita järjestettiin neljät isommat ja muutama pienempi tapahtuma ja saimme aikaan yhteensä runsaat 700 havuseppelettä, jotka laskettiin itsenäisyyspäivän aattoiltana partiolaisten kirkon jälkeen yhdessä kynttilöiden kanssa sankarihaudoille. Kyllä se oli upea näky.
Seppeleitä talkoiltiin myös muutamissa muissa lappilaisissa kunnissa, mm. Posiolla, Ranualla ja Ylitorniolla.

Seppeleet ja kynttilät Rovaniemen sankarihaudoilla.
Ja heti seuraavana päivänä saimme olla tukemassa toista upeaa tapahtumaa, kunniavartioita sankarihaudoilla. Jokaisella sankarihaudalla oli vartiossa kirkonmenojen jälkeen pääsääntöisesti sankarivainajan kanssa saman ikäinen henkilö. Ja tämän tapahtuma palkittiin vuoden rovaniemeläisenä kaupunkitekona. Myös muutamien muiden lappilaisten kuntien sankarihaudoilla toteutettiin kunniavartiot, mm. Ylitorniolla.

Kunniavartiot Rovaniemen sankarihaudoilla.
Väistämätön tosiasia on se, että Sotaveteraanien määrä pienenee aikamoisella vauhdilla. Koko Suomessa oli veteraanitunnuksen omaavia vuoden 2016 lopussa yhteensä noin 17000 ja nyt päättyneen vuoden lopulla noin 15000. Lapin Sotaveteraanipiirissä oli tilastojen mukaan 31.12.2016 varsinaisia jäseniä yhteensä 402, ja nyt 31.12.2017 varsinaisten jäsenten määrä oli 329. Kannattajajäsenten määrä sen sijaan on pysynyt aika lailla ennallaan ollen vuoden vaihteessa 713.
Voidaksemme taata Veteraanien perinteen vaalimisen tulee meidän jatkaa perinneajan suunnittelua. Lapin alueella tultaneen toteuttamaan kaikkien Lapissa toimivien Tammenlehvän Perinneliiton jäsenyhdistysten yhteinen perinneyhdistys, jolla voisi olla kerhotyyppisiä toimijoita eri kunnissa. Suunnittelua jatketaan yhdessä näiden jäsenyhdistysten toimijoiden kanssa.


Toimintaamme ovat myös tukeneet vuoden aikana taloudellisesti muutamat lappilaiset yritykset ja heidän lahjoituksensa on kohdennettu täysimääräisesti Sotaveteraaniemme palveluihin. Veteraanit kiittävät tukijoitamme. 

Kiitokset kaikille toimijoillemme ja tukijoillemme päättyneestä vuodesta! Samalla toivotamme kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle 2018!